Wilt u zorg aanvragen? 020 - 2373200 a a a
Wij zoeken altijd vrienden!
Doneer nu Word nu vriend

App ‘Dat ben ik’ laat zien wie je naaste is en was

Sociaal contact met mensen met dementie is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet in de huidige coronacrisis waarin fysiek contact sterk beperkt is. Maar ook zonder deze restricties kan het gebrek aan kennis bij naasten en verzorgers over gebeurtenissen, personen en details uit het verleden een barrière vormen. Om het makkelijker te maken een gesprek te starten, introduceert Alzheimer Nederland de gratis app ‘Dat ben ik’ om samen te praten en te herinneren.

De app voor de mobiele telefoon of tablet is gratis te downloaden via de App Store (iOS) of Google Play (Android). Naasten van iemand met dementie kunnen de app vullen met foto’s, video’s en herinneringen van hun geliefde. Vervolgens nodigen zij eenvoudig anderen uit die de app kunnen gebruiken als inspiratiebron voor gespreksonderwerpen. De app kan worden gebruikt in een verpleeghuis om de bewoners beter te leren kennen en is tevens een handig hulpmiddel voor medewerkers van de dagbesteding, de thuishulp, familieleden, vrienden, kennissen, buren en andere mensen die in contact staan met iemand met dementie.
Digitaal levensalbum

Frederieke Vermaas (22 jaar) gebruikt de app voor haar oma van 88 jaar die een mengvorm heeft van vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer en in een verpleeghuis woont:

“Dankzij de app kan ik beter communiceren met mijn oma. Zij grijpt vaak terug naar verhalen van vroeger, waar ik weinig vanaf weet omdat deze veelal voor mijn geboorte hebben plaatsgevonden. Door het gebruiken van de app ‘Dat ben ik’ kan ik mijn oma het gevoel geven dat ik weet waar zij het over heeft. Dit versterkt niet alleen de band tussen mijn oma en mij, maar zeker ook tussen haar en de andere mensen om haar heen.

Heel waardevol!’’