Wilt u zorg aanvragen? 020 - 2373200 a a a
Wij zoeken altijd vrienden!
Doneer nu Word nu vriend

Festiviteiten ‘200 jaar Brentano’

Tussen 16 april en 28 augustus 2021 vieren wij stichtingsbreed ‘200 jaar Brentano’.

Josephus Augustinus Brentano is de naamgever van onze instelling en daar zijn wij trots op! Deze geschiedenis geeft onze stichting een verbondenheid die uniek is. Vrijdag 16 april is het 200 jaar geleden dat Josephus Brentano is overleden en het ontstaan van onze stichting een feit was. En dat willen wij vieren, met de bewoners van onze locaties en met onze wijkbewoners in Amstelveen.

Feestelijke activiteiten
Voor onze bewoners van onze locaties en wijkbewoners organiseren wij vanaf 16 april, naast alle reguliere activiteiten, tal van feestelijke activiteiten. Alle activiteiten zijn coronaproof en hebben een link met het leven van Brentano; van zijn Italiaanse afkomst tot zijn bijzondere leven in Amsterdam, van zijn werk als VOC/WIC-handelaar tot zijn enorme kunstcollectie. De activiteiten passen allemaal binnen de thema’s Brentano Beweegt, Brentano Amuseert, Brentano Weet en Brentano Doet. Denk aan interessante lezingen en workshops over de Gouden Eeuw, muziek uit oude tijd, Italiaanse proeverijen, tot feestelijke rondritten door Amsterdam en 18de eeuwse diners.

Alle (wijk)bewoners ontvangen een programmaboekje en op de locaties hangen posters met het volledige programma. Op de website en op social media volgt regelmatig berichtgeving over ‘200 jaar Brentano’.

Geschiedenis
In 2021 is het 200 jaar geleden dat de Nederlandse koopman en filantroop Josephus Augustinus Brentano is overleden. In zijn testament was opgenomen dat zijn vermogen beschikbaar zou komen om een tehuis te stichten voor rooms-katholieke oude burgermannen. En zo geschiedde. Na zijn overlijden is de Stichting Brentano’s Steun des Ouderdoms opgericht en al snel werd een pand aan de Herengracht ingericht als bejaardenhuis. Het begin van onze huidige organisatie. Brentano kende een rijk leven, maar de historie van onze organisatie ligt met name na zijn overlijden. Hieronder een historisch overzicht.