Wilt u zorg aanvragen? 020 - 2373200 a a a
Wij zoeken altijd vrienden!
Doneer nu Word nu vriend

Van ouderenzorg naar samenzorg

Brentano gaat samenwerking aan zodat ouderen gelukkig en gezond thuis kunnen blijven wonen.

In Amstelveen stijgt het aantal mensen van 80 jaar en ouder tot 2040 met 42%. Terwijl er minder zorgpersoneel beschikbaar is. Hierdoor staat de stad voor een grote uitdaging. Om ervoor te zorgen dat oudere mensen gelukkig en gezond thuis kunnen blijven wonen, werken Brentano, de Gemeente Amstelveen, welzijnsorganisatie Participe Amstelland en Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid samen. Zo willen we de ouderenzorg gezamenlijk op een andere manier organiseren, met behulp van Positieve Gezondheid.
Koffie voor iedereen
Deze samenwerking werd onlangs gevierd op onze locatie Belmonte tijdens een koffie ochtend met bewoners uit de wijk. Met heerlijke taartjes erbij. “Een klein gebaar kan een groot verschil maken,” zegt Angelique Schuitemaker, bestuurder bij Brentano. “Om de aanpak te laten slagen, is het essentieel om te luisteren naar de wensen en behoeften van de wijkbewoners. De komende tijd staat in het teken van onderzoek: Hebben mensen een sociaal netwerk om zich heen? Zijn ze op de hoogte van de bestaande activiteiten? Zijn deze activiteiten toegankelijk voor iedereen? En bereiken we ook de mensen die (nog) niet participeren?”
Ondersteuning in elke wijk
Het programma bestaat uit vier deelprojecten in verschillende wijken van Amstelveen. We willen niet alleen weten welke activiteiten er al zijn voor ouderen die thuis wonen, maar ook waar extra ondersteuning nodig is. We zien kansen in het verbinden van de samenleving met oudere mensen die thuis wonen. Mensen kunnen elkaar helpen, en professionals uit welzijn kunnen hierbij begeleiden, terwijl zorgmedewerkers zich richten op medische zorg.
Goede buur
Onder de naam ‘Goede Buur’ willen we mensen aanmoedigen om hun buren beter te leren kennen. Een vriendelijk woord of het uitnodigen van een buur voor een kopje koffie kan al veel verschil maken. Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd waar bewoners nieuwe mensen kunnen ontmoeten en hun sociale kring kunnen uitbreiden, zoals recent een stamppotavond voor de wijk.
We zijn trots op een bijzonder initiatief tot samenwerking om de gezondheid en het welzijn van senioren in Amstelveen te bevorderen.

Lees meer in bijgevoegd artikel