Wilt u zorg aanvragen? 020 - 2373200 a a a
Wij zoeken altijd vrienden!
Doneer nu Word nu vriend

Familie en mantelzorg

Voordat iemand bij ons komt wonen, is er thuis al veel gezorgd en geregeld. Vaak door familie, vrienden en buren.  Deze intensieve mantelzorg hoeft nu niet meer, maar wij kunnen ook niet zonder u.

Daarom maken we graag samen met u afspraken over wat u nu wilt en kunt doen. Bijvoorbeeld wekelijks wandelen, een boodschap doen, samen lunchen.

Bij mensen met dementie bent u voor ons een belangrijke informatiebron. U weet van gewoontes, van wat iemand prettig en niet prettig vindt en van iemands verleden.
Wij willen graag deze samenwerking zo goed mogelijk organiseren, maar het is best handig als u ons duidelijk maakt wat u kunt en wilt.

Daarom 8 praktische tips:
1.       Eén contactpersoon
Zeg dat u graag één contactpersoon wil waarmee u de zorg van uw naaste bespreekt. Maak goede afspraken over bereikbaarheid en communicatie tijdens vakantie en bij ziekte van de contactpersoon.

2.       Wees duidelijk over uw betrokkenheid
Zeg duidelijk wat u kunt en wilt betekenen in het dagelijks leven van uw naaste. Geef goed uw grenzen aan. Neem zoveel mogelijk deel aan zorgplanbesprekingen of voortgangsgesprekken. Vraag  rekening te houden met uw agenda.

3.       U bent onmisbaar voor uw naaste èn de zorg
Als mantelzorger weet u als geen ander wat uw naaste belangrijk vindt in het dagelijks leven en de zorg en wat zijn gewoontes zijn. Vraag ook naar de ervaringen van de zorgprofessionals. Zorg dat u in beeld blijft en dat de communicatie open is.

4.       Vraag en zoek antwoorden
Wanneer uw naaste net in een zorgorganisatie woont, heeft u vast vragen over de dagelijkse zaken in de organisatie of over het ziektebeeld van uw naaste. Stel ze en ga zelf ook actief op zoek naar antwoorden.

5.       Accepteren
Soms is het moeilijk te accepteren dat uw naaste nu in een zorgorganisatie woont. Praat erover met mensen die hetzelfde meemaken en met onze medewerkers die voor uw naaste zorgen. Vaak worden er in de organisatie ook familiebijeenkomsten gehouden. Vraag daar naar.

6.       Belangrijke relatie
De relatie met uw naaste blijft belangrijk. Bedenk en bespreek de mogelijkheden om dingen samen te blijven doen. Vraag om privacy wanneer u daar behoefte aan heeft.

7.       Denk na over de regie
Is uw naaste niet goed meer in staat om de regie te voeren? Hou dan als mantelzorger de touwtjes in handen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de post voor uw naaste naar het oude of uw adres wordt gestuurd. Vraag op tijd mentorschap of bewindvoering aan.

8.       Deel de zorg
Kijk of er mensen zijn die uw naaste kunnen bezoeken of iets met hem of haar willen doen. Dit kan ook een vrijwilliger zijn. Het helpt u om af en toe tijd voor uzelf te hebben en frisse gezichten zijn voor uw naaste vaak ook prettig en leuk.