Wilt u zorg aanvragen? 020 - 2373200 a a a
Wij zoeken altijd vrienden!
Doneer nu Word nu vriend

Mantelzorg en vakantie

Even bijkomen, ontspannen en nieuwe energie opdoen.

Maar kan een mantelzorger zich wel een vakantie permitteren? En zo ja, hoe pak je het dan een beetje goed aan?

Wij geven tips. Ook voor mantelzorgers van mensen met dementie.

  1. Als mantelzorger weet u het beste hoe de zorg eruit moet zien. Schrijf voor uw vervanger precies op waar degene voor wie u zorgt hulp bij nodig heeft en wat hij of zij graag doet.
  2. Wordt de zorg buitenshuis overgenomen? Ga samen kijken hoe het er daar uitziet.
  3. Als degene voor wie u zorgt niet wil dat u weggaat, bedenk dan allereerst dat het belangrijk is om tijd te nemen voor uzelf. Hoe energieker u bent, hoe beter dat voor u beiden is. Vraag een familielid, vriend of huisarts te praten met degene voor wie u zorgt. Bemiddeling door iemand die u beiden vertrouwd, werkt meestal goed.
  4. Bij MantelzorgNL zijn checklists te downloaden waarin precies staat welke informatie belangrijk is voor uw vervanger.  www.mantelzorgnl.nl.
  5. Het vakantiebureau organiseert vakanties voor mantelzorgers met hun thuiswonende partner met dementie, maar ook voor mantelzorgers met een partner die lichamelijke zorg nodig heeft. De zorg voor de partner kan worden overgedragen aan deskundige vrijwilligers. www.hetvakantiebureau.nl.

Op vakantie met iemand met dementie?

Hoe zorg je als mantelzorger van iemand met dementie dat het een prettige vakantietijd wordt.

5 tips

  1. Voordelen van in eigen land is vakantie gaan zijn: kortere reistijd en bekendere omgeving. Dat is prettig voor degene met dementie maar ook voor de mantelzorger. Er zijn zo minder spanningen. Zorg wel voor een plan zodat in geval van nood mensen gebeld kunnen worden om te helpen.
  2. Wennen aan een nieuwe situatie vergt van iemand met dementie veel energie. Wissel activiteiten met rust af. Wie met de auto reist, kan ook regelmatig stoppen op een parkeerplaats en de reistijd per dag beperken.
  3. Wie al jaren eenzelfde vakantieplek heeft, moet daar vooral gebruik van blijven maken. Het is voor beide partijen vertrouwd. Bij een nieuwe bestemming is het handig een appartement te huren en dat herkenbaar ‘aan te kleden’. Aparte woon- en slaapkamer is handig voor de rustmomenten.
  4. Iemand met dementie leeft in het hier en nu. Foto’s van de vakantiebestemming vooraf laten zien kunnen een handig hulpmiddel zijn. Maak ook tijdens de vakantie veel foto’s. Zo kunt u samen van de hele vakantiepret genieten.
  5. Misschien is het mogelijk om met familie of vrienden op vakantie te gaan. Zij kunnen dan soms de zorg overnemen. Het Vakantiebureau biedt speciale vakanties aan voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.