Wilt u zorg aanvragen? 020 - 4459755 a a a
Wij zoeken altijd vrienden!
Word nu vriend

Eten als je ziek bent

Misselijk, moe, moeite met slikken. Wie ziek is, heeft vaak geen trek om te eten. Maar juist dan zijn voedingsstoffen belangrijk.
Hieronder tips wat te eten bij:

Geen eetlust
Probeer vaker in kleine porties te eten. Kies voor eten waar u wel trek in hebt. Neem snacks met veel voedingsstoffen zoals, noten, worteltjes en yoghurt.

Mondproblemen
Last van een droge mond, mondzweertjes of last met slikken? Pureer of vermaal het eten of kies voor soep en smoothies.

Misselijkheid
Drink en eet op het moment dat u niet misselijk bent. Neem kleinere porties, verdeeld over de dag. Vermijd sterke geuren.

Vermoeidheid
Laat voor u koken of neem een kant-en-klare maaltijd. Zorg ook voor snacks als noten, snoepgroenten, hardgekookte eieren, cruesli en yoghurt.

Buikproblemen
Bij diarree is het vooral belangrijk voldoende te drinken. ORS of met water aangelengde sportdrank houden het vocht op peil en zorgen voor genoeg zouten en suiker. Probeer gewoon te blijven eten, zeker ook vezels. Die werken als een spons en dikken de ontlasting in.
Bij obstipatie zijn voldoende drinken en vezels eten ook van belang. Dat geldt eveneens voor goed kauwen.

Langdurig ziek
Gebruik kleinere maaltijden, minimaal zes. Sla geen maaltijd over. Varieer zo veel mogelijk. Neem brood als warm eten u tegen staat. Eet rustig en kauw goed. Neem niet te vaak bouillon of soep. Daarin zitten te weinig voedingsstoffen. Neem volle melkproducten, smeer extra margarine of boter op het brood en beleg ruim.