Wilt u zorg aanvragen? 020 - 4459755 a a a
Wij zoeken altijd vrienden!
Word nu vriend

Dementievriendelijk wonen

Door in de inrichting van de woning rekening te houden met iemands dementie, is probleemgedrag met de helft te verminderen.

Interieurarchitect Iris van Steenwinkel deed hiernaar onderzoek. Samen met sociaal geriater Anneke van der Plaats geeft ze tips.

1.       Zorg voor een tv met groot beeldscherm

Iemand met dementie wordt onrustig als –ie te weinig prikkels krijgt. Het ‘dementiebrein’ is gericht de op dynamische prikkels geluid en beweging. Als die er niet zijn, gaat iemand ze zelf maken: op de tafel kloppen of tikken, aan een deken plukken of hij gaat dolen.

Iemand met dementie kan zichzelf moeilijk vermaken. Films die mensen met dementie heerlijk vinden zijn: dierenfilms, Koninklijke huwelijken, Mister Bean, muziek van André Rieu. Taal moet geen belangrijke rol spelen.

2.       Zorg dat iemand niet middenin de kamer zit of met de rug naar de deur

Alles wat zich achter de rug van iemand met dementie afspeelt, zorgt voor onrust. Zorg daarom voor een comfortabele stoel tegen een muur of iets anders ‘beschuts’. Zet naast de stoel een tafeltje met veel gebruikte spullen zoals de afstandsbediening van de tv, een dekentje, een tijdschrift en een flesjes water.  Ook zicht op een familielid of zorgverlener biedt geborgenheid.

3.       Houd rekening met contrasterende kleuren

Mensen met demente zien slecht omdat de hersenen de waarneming niet goed verwerken. Ze krijgen moeite met het zien van diepte, beweging, bepaalde kleuren en contrast.

Zo valt een witte deur in een witte muur nauwelijks op.  Stoelen (en zeker stoelpoten) moeten een andere kleur hebben dan de vloer en gebruik een donkere wc-bril die goed afsteekt tegen de witte pot. Kan iemand de wc niet meer vinden? Plak dan met grote letters WC op de deur.
(bron Nursing)

 

Op de foto: Hugo Borst en zijn moeder die dementie had. Zij is inmiddels overleden.
(Zin.nl)